Genbrugscentralen - Kvik idé sætter genbrug i system i nordbyen

I det nordlige Randers har KFUM’s Institutioner lanceret ’Genbrugscentralen,’ hvor tøj og legetøj skifter hænder til glæde for nye brugere

Forældre kender alt for godt følelsen. Når de varme vinterjakker og flyverdragter gemmes væk, og forårsgardaroben findes frem, er børnene forlængst vokset ud af tøjet.

På børneværelset ligger krammebamsen i et hjørne, og dinosaurerne på hylden kommer kun i aktion, når der skal fjernes støv. KFUM´s Institutioner har udtænkt en smart, bæredygtig idé, der forlænger levetiden for både tøj og legetøj. Et initiativ der hjælper de tilknyttede familier med at følge med børnenes skiftende interesser - og voksende lemmer.

Tøjet bliver genbrugt

Det, der kan være en udfordring for den enkelte familie, har KFUM’s Institutioner fundet en kreativ løsning på. Initiativet udnytter det ret oplagte faktum, at hundredvis af familier tilknyttet tilbuddet står med de samme udfordringer.

Det skabte ideen med at etablere ’Genbrugscentralen,’ så brugbart tøj ikke bare ligger i skabet, indtil det er for småt og så bliver smidt ud. I stedet kommer det nu til gavn for andre børn. Det er gratis at aflevere tøj til genbrug, og det koster ikke noget, når man finder tøj i den størrelse, som man har behov for. Dermed er centralen også en håndsrækning til de familier, der er hårdt spændt for.

”Det er et særligt fokuspunkt, at der skal arbejdes med bæredygtighed og stærke børnefællesskaber i daginstitutionerne i Randers Kommune. Dette initiativ forener på elegant vis begge dele, og det er meget inspirerende, at børn kan være ambassadører for bæredygtighed på den facon, siger Lars Lynghøj, Randers Kommunes dagtilbudschef.

’Genbrugscentralen’ er et eksempel på, hvordan små miljøbevidste handlinger i hverdagen kan gøre en forskel. Klimabevidsthed er i centrum 25. april, der er national klimahandledag.

Børnene sørger for orden i tøjet

Inspireret af grundidéen omkring tøj, så er der nu også gjort plads til aflagt legetøj i ’Genbrugscentralen,’ så andre børn kan få glæde af ting, der ligger og flyder på børneværelset, fordi ejerne har mistet interessen for det.

KFUM Institutionerne på Glarbjergvej benyttes af børn fra 6 måneder og langt op i skolealderen, så det er beklædning i alle størrelser, der indgår i den tøj-cyklus, der er sat i gang gennem ’Genbrugscentralen.’

Det er børnenes ansvar, at butikken fremstår pæn og ordentlig med tøjet på bøjler og behørigt lagt sammen, så det ser ordentligt og indbydende ud, når forældrene besøger ’Genbrugscentralen.’

”Det har været inspirerende at se en idé gå fra spire til virkelighed på denne måde. Børn og forældre har grebet initiativet og omfavnet det på en facon, som var svært at forudse. Det giver mig stor stolthed, siger Claus Krogsholt, institutionsleder KFUM’s Institutioner.

KFUM’s Institutioner ligger i den nordlige del af Randers, og rummer børn og unge fra 32 nationaliteter i alderen 0-18 år fordelt på vuggestue, børnehave, fritidshjem og ungdomsklub. Det er en selvejende institution med driftsoverenskomst med Randers Kommune.