200 lørdage i fællesskabets tegn: Nordre Fælled Parkrun fejrer stor milepæl i vinterkulden

Lørdag den 23. december klokken 9.00 fejres Parkrun nummer 200 ved Nordre Fælled i Randers, og på trods af det kolde vintervejr, står både løberne og de frivillige klar, som de gør hver lørdag.

Nordre Fælled Parkrun markerer en bemærkelsesværdig milepæl med fejringen af deres løb nummer 200. Hvad der startede som et ønske om at invitere flere ud i den skønne natur omkring Nordre Fælled, har udviklet sig til en ugentlig begivenhed, hvor både løbere og vandreentusiaster på alle niveauer samles.

"Min første introduktion til Nordre Fælled var gennem min mand, som kendte til alle de bedste løbesteder i byen," siger Claire Nielsen, der er medstifter af Nordre Fælled Parkrun sammen med sin mand Bjarne Stange Nielsen.

Ideen om at starte deres eget Parkrun var dog en gradvis proces. Claire havde været på en studietur i Haslebakker ved Aarhus, hvor hun for første gang hørte om et ugentligt 5 km løb, som var gratis for alle, men det var først senere, da hun snakkede med sin niece i England, at hun blev introduceret til konceptet.

"Så mødte jeg min niece i England, som lige pludselig var begyndt at løbe; mere specifikt til noget, der hed Parkrun. Da hun fortalt om det, undrede jeg mig over, om der også var Parkrun i Denmark. Og det var der! Et af dem var det ugentlig 5 km løb i Haslebakker, som har været i gang siden 2008,"

Derfra gik det stærkt. Claire skrev til Parkrun koordinator for de skandinaviske lande og fik en introduktion til den erfarne løbsleder, Henning Lorenzen, fra Brabrand Parkrun. Hun blev bidt af konceptet og i 2018 deltog hun i sit første Parkrun. Senere samme år hev hun sin mand med til Parkrun nummer to i Castlebar, Irland.

"Han syntes også, det var spændende, og da vi alligevel løb sammen hver lørdag morgen, tog vi modet til os og påbegyndte processen med at få tilladelse, frivilligopbakning og fungerende udstyr klar til en opstart af Parkrun på Nordre Fælled i Randers," siger Claire Nielsen.

Nordre Fælled Parkrun blev etableret den 2. november 2018, som det 8. Parkrun i Danmark. Siden da har løbet ikke kun tiltrukket lokale deltagere, men også såkaldte Parkrun-turister fra lande som Rusland, Polen, England, Norge, Tyskland og Australien. Deres største løb var i foråret 2023, hvor de i samarbejde med Randers Kommune sikrede en betydelig donation til Danmarksindsamlingen, noget som kun var muligt takket være en sponsor og de over 100 engagerede løbere, som deltog.

Så på trods udfordringer som Coronapandemien og enkelte aflysninger på grund af isglatte stier, fortsætter Nordre Fælled Parkrun med at være en kilde til motion og fællesskab. Den 200. løbsdag er en fejring af både det vedvarende engagement og den lokale succes, som løbet er blevet.

Fakta

Registrerede frivillige: 101

Registrerede løbere: 495

Gennemsnitligt antal deltagere per uge: 15.5

Gennemsnitlig sluttid: 00:33:24

Samlet antal gennemførte løb: 3.063

Samlet antal kilometer løbet: 15.315

Om Nordre Fælled Parkrun

Nordre Fælled Parkrun er en del af et globalt netværk af dedikerede frivillige, der hver lørdag koordinerer gratis 5 km løb i parker og naturområder verden over. Det blev grundlagt i 2018 af Claire Nielsen og hendes mand Bjarne Nielsen, som havde et ønske om at starte noget op sammen. Siden etableringen i 2018, har løbet tiltrukket et dedikeret lokalt fællesskab med et formål om at fremme naturoplevelser og motion i et rum, hvor alle er velkomne uanset erfaring eller evner. Besøg https://www.parkrun.dk/nordrefaelled/ for mere information.